7/12/2020: Verkozen tot 'Vigneron de l'année du Guide Hachette 2020', Jean-Michel Guillon et fils (Bourgogne)
Lees het artikel in Le Guide Hachette des vins 2020: https://www.hachette-vins.com/guide-vins/actualite-vin/445/jean-michel-guillon-elu-vigneron-de-lannee-du-guide-hachette-2020-jean-michel-guillon-et-fils-bourgogne/
Tijdens de wijnreis 2018 naar Bourgogne bezocht de wijngilde Jean-Michel Guillon: misschien liggen er nog wel enkele flesjes in je kelder.
Uit de Guide Hachette:
Jean-Michel Guillon begon 40 jaar geleden zijn klein domein in Gevrey-Chambertin. Inmiddels beschikt hij over 15 hectaren wijngaard in diverse appellaties in de Côte de Nuits (Gevrey-Chambertin, Morey Saint-Denis, Clos-Vougeot,...). Bijgestaan (en binnenkort opgevolgd) door zijn zoon Alexis, brengt hij een constante kwaliteit: dit jaar met zijn Fixin Les Crais en zijn Côte-de-Nuits-villages Queue de Hareng.
Schijnwerper op zijn Fixin.
Hoewel men denkt dat de Côte-de-Nuits van a tot z gekend zijn, bestaan er in deze prestigieuze appellatie toch nog onbekende pareltjes waarvan het potentieel nog moet ontdekt worden! Dat is het geval voor de twee inzendingen, gekozen uit zijn gamma van een twintigtal wijnen, die Jean-Michel voordraagt voor de Guide Hachette 2020. Vooreerst de Fixin Les Crais. 'Ce n’est effectivement pas l’appellation la plus connue de la Côte de Nuits, mais j’aime bien lui donner un coup de projecteur. C’est une magnifique AOC où l’on trouve énormément de finesse, de délicatesse dans les vins. Ils n’ont pas la puissance des gevrey, mais tellement d’élégance qu’ils séduisent beaucoup d’amateurs', zegt de wijnbouwer. Les Crais refereert naar de kalkstenen die in de wijngaard liggen.
De 'Chambertin' van de Côtes-de-Nuits-vilages.
Zijn cuvée van de côte-de-nuits-villages komt van een hogergelegen perceel boven de dorpen Fixin en Brochon. 'Het is een merkwaardige sector, met wingerds van 70-80 jaar, op 37 are. De rendementen zijn beperkt tot 25 hectoliters per hectare. Voor mij is het de Chambertin van deze appellatie'. Ook in 2017, een millésime met potentiele opbrengst van 42 hl/ha. 'Er is geen geheim' zegt Jean-Michel.
'Geen grote wijnen zonder nieuwe vaten'
Alle wijnen van het domein worden op dezelfde wijze behandeld. De vinificatie verloopt tijdens vier weken om structuur te verkrijgen. De ’élevage' heeft iets bijzonders: het gebruik van 100% nieuw hout. 'Je moet zeer droog hout gebruiken dat aangepast is aan de verschillende terroirs'. Indertijd heeft Henri Jayer me veel goede raad gegeven. Hij zei me: 'Jongen, er is geen grote wijn zonder nieuwe vaten'.
Jean-Michel heeft opmerkelijk nieuws, want na 40 jaar gaat hij het bestuur van zijn domein overdragen aan zijn zoon Alexis. Die staat hem al bij sedert 2008.
Ontdek de Coups de Coeur van het domein in de Guide Hachette 2020: fixin Les Crais 2017 rood en côte-de-nuits-villages Queue de Hareng 2017 rood!
24/9/2018: HET HAPJE TIJDENS DE STARTAVOND
Het basisreceptje vind je in Libelle Lekker: 'Kipkoekjes met quinoa' ----->
Aanpassingen:
>We gebruikten een mix van witte en rode quinoa (schakering) en bulgur (smaak).
>De Griekse yoghurt (Oikos) werd op Turkse wijze bereid : gemengd met geraspte komkommer die eerst in zebra geschild werd. Pezo toegevoegd.
>De kipkoekjes werden gemengd met stukjes broodkruim die ongeveer een uurtje geweekt hadden in olijfolie en daarna met vork en schaar bewerkt tot een deeg-achtige structuur. Na menging met de kruiden en het kippengehakt ontstond weer een soort deeg, waarvan balletjes gedraaid werden. Deze bestuiven met bloem, afplatten en in de handpalm op (2) stokjes prikken, zoals Turkse köfte.
----->
>O ja, in het broodkruim-mengsel een scheutje Sherry gedaan, zoals in Spaanse gehaktballetjes Albóndigas.
https://www.smulweb.nl/recepten/958507/Albondigas
>De 'kipkoekjes' werden gegrild i.p.v. gebakken (overtollig vet en vocht verdampt en verdwijnt).
>Aan het restant kippengehakt werd een Spaans pepertje toegevoegd, samen met de kruiden/groentenmix en de quinoa. Daarna gegrild tot kipquinoaburgers. - ---->
>Schijfje citroen toegevoegd.
Dit recept is eigenlijk een variatie op het Mediterrane Taboulé. Vb. http://www.recettes-dietetiques.fr/recette_taboule-de-poulet-au-soja_12065.html
Donderdag 31/1/2019: COGNACDEGUSTATIE
Een "gewone" cognac kan erg smaakvol zijn. Toch drinken we dan - beetje oneerbiedig gezegd - een gekleurd mengsel met 50% ... water. Nochtans is dit een kwaliteitsdrank met grote verschillen tussen de producenten. Cognacliefhebbers zoeken naar distillaten die langer op houten vaten gelagerd werden waardoor het alcoholgehalte op natuurlijke wijze verminderd is en de cognac meer uitgesproken smaken ontwikkeld heeft. Als deze cognac dan ook nog afkomstig is uit een gebied met geschikte ondergrond, zoals de Fine Champagne-streek, dan verklaart dat meteen het eveneens uitgesproken prijsniveau.
Onze cognacdegustatie is een initiatie in de wereld van cognac.
Lesgever is Roland Bongaerts.
Leden van wijngilde casino betalen slechts 20 € i.p.v. het gewone inschrijvingsgeld van 25 €: DEZE ACTIVITEIT IS AFGELOPEN
Inschrijven via wijngildecasino@hotmail.com of via cultuur@houthalen-helchteren.be met vermelding van je lidmaatschap van de wijngilde.
Vanaf maandag 28/1/2019: CVO-CURSUS WIJNKENNER MET PETER COLEMONT EN GEERT ROMBOUT
Peter Colemont kondigde de cursus Wijnkenner aan tijdens zijn avond op 22 november. Hij meldt nu dat de cursus in CVO Hasselt van start gaat op 28 januari.
Info via de CVO- website: https://www.cvo-step.be/opleidingsaanbod/wijnkenner/
Voor meer informatie mag je Peter altijd rechtstreeks contacteren: Clos d'Opleeuw, 0476/636791, Martinusstraat 20, 3840 Gors-Op-Leeuw, http://www.clos-d-opleeuw.be